Joomla
Şablon Yöneticisi Joomla’nın 3.5 kurulumunda yer almaz.
Joomla’nın kökleri 2001 yılında Avusturalya Miro Şirketi mühendisleri tarafından geliştirilen Mambo açık kaynaklı içerik yönetim sistemine dayanmaktadır.
Joomla kurulumunu kendi bilgisayarınıza ya da PhP ve Mysql hizmeti sağlayan bir web sunucusuna yapabilirsiniz.
Joomla’nın talep edilen bir içerik yönetim sistemi olmasının nedenlerinden bazıları ise aşağıda listelenmiştir:
- Açık Kaynak
- Kullanılabilirlik
- Zengin Bileşenler
- E-Ticaret
- Kullanıcı Rolleri
- Dil Desteği
- Kullanıcı Desteği
- Kullanım İstatistikleri
- Paylaşım
- Kullanıcılarla İletişim
Joomla’da yardım menüsü Yönetim Paneli > Yardım öğesine tıklanarak erişilebilir.
Menü > Eklentiler > Şablon Yöneticisi
Menüler > Ana Menü > Yeni menü öğesi ekle
Drupal
Drupal, Dries Buytaert ve Hans Snijder öncülüğünde paylaşım ve tartışma ortamı ihtiyacına yönelik olarak, gruplar arasında haberleşme amacıyla geliştirilmiş bir web panosu fikrinin ürünüdür.
Drupal barındırılacağı web sunucusunun Apache, Nginx, Microsoft IIS ya da PHP desteği olan bir sunucu olması ve
kurulum için yeterli disk alanının da tahsisi gerekmektedir. Disk alanında en az 15MB, tercihen 60MB boş alan
Veritabanı olarak MySQL, MariaDB, Percona Sunucusu, PostgreSQL ya da SQLite önerilmektedir. Microsoft SQL Server ve Oracle ise sadece ek bileşen kurulumu ile desteklenmektedir.
Drupal’da ziyaret ettiğiniz sayfanın URL adresinde sitenin temel adresinden sonraki kısma yol (path) denir.
Drupal yönetici menüsündeki yapı sekmesi aracılığı ile sayfaların blok yerleşimi, içeriklerin ve formların görünümü, özelleştirilmiş içerik listeleri için gösterimler, site menüleri, içeriğin etiketlenmesi, kategorilendirilmesi ve sınıflandırılması için sınıflandırma, yorum formları ve görünümleri için yorum türleri, site iletişim formu ve yönetimi ile içerik türleri gibi işlemler gerçekleştirilmektedir.
Drupal’in en üst katmanı Temadır.
Katmanlar (Alttan Üste)
- Veri: Drupal sisteminin çekirdeğinde düğüm havuzu yer almaktadır. Drupal sisteminde, her bir içerik parçası için genel bir terim olarak düğüm (node) ifadesi kullanılır.
- Eklentiler: Veri katmanının üstünde ikinci seviyede eklentiler (modules) katmanı yer almaktadır. Eklentiler, çekirdek ile birlikte gelen ya da ihtiyaca yönelik olarak geliştirilen sisteme ek işlevler kazandıran kod parçacıklarıdır. Drupal’da bütün işlevler eklentiler ile gerçekleştirilmektedir.
- Bloklar ve Menüler: Eklentilerin üstünde bloklar ve menüler (blocks&menus) katmanı yer alır. Bu katman genellikle eklentilerden gelen çeşitli bilgileri tutar ve temadaki tanımlamalara bağlı olarak farklı bölgelerde sunumunu sağlar. Bu katmanın çıktısı olan bloklar isteğe ve ihtiyaca yönelik olarak özelleştirilebilir.
- Kullanıcı izinleri: Bloklar ve menüler katmanının üzerinde kullanıcıların erişim ve yetki düzeylerini belirleyen kullanıcı izinleri (user permissions) katmanı yer almaktadır. Kullanıcıların rollerinin ve sahip oldukları erişim yetkilerinin tanımlaması için bu katman kullanılır.
- Tema: Katmanların en dışında ise görünür yüz olan tema (template) katmanı yer almaktadır. Tema çoğunlukla XHTML ve CSS kodları ve bunlara ek olarak içeriğin yerleştirileceği yerleri belirleyen PHP ile düzenlenmiş belli bir iş yapan kod veya kodlardan oluşan bloklardır.
Drupal sisteminde içeriklerdeki metin biçimleri ve düzenleme editörlerinin özellikleri yapılandırma yönetici sekmesinde yer almaktadır.
Çekirdek kurulumu ile birlikte yönetici araçları İçerik, Yapı, Görünüm, Modüller, Yapılandırma, Kişiler, Raporlar ve Yardım başlıkları altında yönetici arayüzündeki üst menüde toplanmaktadır.
WordPress
UpdraftPlus, Wordpress platformunda çalışan bir yedekleme eklentisidir.
WordPress için daha farklı dijital hikâyeleştirme eklentileri de mevcuttur. Açık kaynak kodlu “Aesop Story Engine” bunlardan birisidir.
wp-config.php içerisinde define(‘DB_PASSWORD’, ‘jeF20?7’);
MySQL veritabanı parolası “jeF20?7” olarak tanımlanır.
WordPress.com ile hesap oluşturmak isteyen bir kullanıcı sırasıyla:
- İçerik türünü seçer,
- Sayfa düzeni belirler,
- Uygun temayı seçer,
- Web sitesi adresini belirler ve
- Kullanıcı hesabı oluşturur.
Eklenti Çeşitliliği: Web sitenizin daha fonksiyonel hâle gelmesi için WordPress için oluşturulmuş onlarca eklentiden birini kullanabilirsiniz. Bu eklentilerle web sayfanıza sosyal medya akışı (Facebook, Twitter vb.), takvim, resim galerisi, güvenlik doğrulaması, kullanıcı denetimi, arama motoru optimizasyonu vb. özellikler eklemek mümkündür.
Craft CMS
CraftCMS’de önbellek temizle butonuna ayarlar menü sekmesinden ulaşılır.
CraftCMS’yi oluşturan yazılım dosyaları APP klosöründe toplanmıştır.
config: CraftCMS’nin yapılandırma (konfigürasyon) dosyalarını barındırır.
CraftCMS’nin kullanıcılara mesaj göndermesini sağlayacak dört olay aşağıda sıralanmıştır.
• Kullanıcı hesabının oluşturulması
• Kullanıcının eposta adresini değiştirmesi
• Kullanıcının parola hatırlatma talebinde bulunması
• Kullanıcının eposta ayarlarına ilişkin test etme talebinde bulunulması
Web sitesinin içerik yönetimi, CraftCMS yönetim panelinin sol çerçevesindeki “Kayıtlar” etiketli butonla ulaşılan arayüz üzerinden yapılır. Önceden oluşturulmuş web içeriğini başlık, bölüm, yayınlanma tarihi, yayından kaldırılma tarihi ve yazar bilgileriyle birlikte listeler.
CraftCMS kullanıcı yetkilendirme arayüzünde dil seçenekleri lokaller başlığı altında yer almaktadır.
İsim: Bölümün, yönetim arayüzlerinde görünecek olan ismini tanımlar.
Simge: Bölümün, site yapısının tasarımı için kullanılan arayüzlerde görünecek simgesini belirler.
Lokalizasyon: Bölümün, hangi dillere göre yerelleştirileceğini belirler.
Tekil: Tek sayfadan oluşan basit bir yapı tanımlar. Anasayfa veya iletişim gibi içerik sunumları için uygundur.
Kanal: İçerik akışına uygun bir yapı tanımlar. Haber veya blog gibi içerik sunumları için uygundur.
DNN DotNetNuke
.NET Framework’e dayalı bir web içerik yönetim sistemi ve web uygulaması çerçevesidir. Açık kaynak kodludur ve .Net Foundation’ın bir parçasıdır.
DNN Platformunun kurulumu için www.dnnsoftware.com/community/download adresinde sunulan seçeneklerden uygun olanının tercih edilmesi gerekmektedir. Açık kaynak indirme sayfasında kurulum için 4 farklı seçenek bulunmaktadır.
Kurulum Paketi (The Install Package), Kaynak Kod Paketi (The Source Package),
Dağıtım Paketi (The Deploy Package), Yükseltme Paketi (The Upgrade Package).
Semboller paketi (The Symbols Package)
DNN hata ayıklama işlemi için sunulan bir pakettir.
Blackboard, açık kaynak kodlu olmayan ticari bir öğrenme yönetim sistemidir.
SaaS (Yazılım Hizmeti): “Software as a Service” ifadelerinin baş harflerinden oluşur. Bu serviste uygulamalar, kullanıcılara web aracılığıyla ulaştırılır.
Google dokümanlar ya da Ofis 365 örnek verilebilir.
Really Simple Syndication (Çok Basit Besleme) ifadesinin kısaltılmış biçimi olan RSS, kısaca haber sağlayıcılardaki içeriğin takip edilmesini sağlayan web sayfası bildirimcisi olarak ifade edilebilir.
Akeeba Kickstart sorunsuz İYS aktarım eklentilerinden biridir.
Denormalizasyon yöntemlerine; İYS sistemlerinde performans kaybına sebep olan Karmaşık içerik sayfaları sorunun aşılmasında başvurulur.
Eklentiler (Plugin): Sitenin işleyişine katkı sağlamak amacıyla üretilen küçük programcıklara eklenti denir. Örneğin; kategori içinde arama yapmak, bir HTML düzenleyicisiyle içerik girişini yapmak gibi işlevler bu eklentilerle gerçekleştirilir.
Bir içerik yönetim sisteminin yöneticisi aşağıdaki raporlara erişebilmektedir
• İYS’ye giriş yapan kullanıcıların çevrimiçi
kaldıkları süre boyunca eylemlerine ilişkin
raporlara,
• Güvenlik uygulamalarına ilişkin raporlara,
• İYS’de kayıtlı olan kullanıcıların yazı ve yorumlarına ilişkin raporlara,
• İYS’de kullanılan sürüm raporlarına,
• İYS’nin kullanım sıklığına ve kullanım sürelerine ilişkin raporlara erişilebilmektedir.
Son 20 yılda yaşanan bilgi yönetimi devrimi sırasında, ücretsiz araçlarla herkesin karmaşık İYSler oluşturma sürecine katılımını kolaylaştıran dört önemli bileşen, kısaca LAMP olarak adlandırılmaktadır: (L)inux + (A)pache + (M)ySQL + (P)HP.
Açık kaynak kodlu ve ücretsiz ilk İYS, Portland Pattern Repository için üretilmiş olan, geliştiren programcının ‘hızlı ve kolay’ anlamına gelen “Wiki Wiki” adını verdiği sistemdir. Wikipedia, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz internet ansiklopedisidir. Joomla, WordPress ve drupal birer içerik yönetim sistemidir.
Yayınlama İçerik sunumunu belli ve kabul görmüş bir temaya uygun biçimde gerçekleştirmeyi kolaylaştırma içerik yönetim sistemlerinde kullanıcıya sunulan olanaktır.
TinyMCE Advanced: WYSIWYG mantığıyla çalışan mevcut metin editörüne göre daha fazla özelliği olan bir metin editörü eklentisidir.
PHP, geniş bir kitle tarafından kullanılan ücretsiz bir betik dili derleyicisidir.
Portal, farklı kaynaklardan elde edilen bilgileri düzgün bir şekilde bir araya getiren özel tasarlanmış web sitesidir.
1997 yılında Amerika Savunda Bakanlığı tarafından bilgisayar destekli öğrenme materyallerinde belirli bir standart oluşturulmasına yönelik çalışma başlatılmıştır
Web uygulama çatısı dinamik web siteleri, web uygulamaları ve web servislerinin geliştirilmesini desteklemek vamacıyla tasarlanmış yazılım iskeletleridir.
Hem donanım hem de yazılım olarak özel bir yapıya sahip sunucu yönetimi başlı başına bir sektördür. İYS açısından ele aldığımızda kurumun olanak ve ölçütlerine göre temelde 2 şekilde barındırma (web hosting) yapılabilir. Dahili ve harici barındırma.